Vad vet du om arvsrätt?

Det gäller att ärva eller att bli helt utan arv. Vill du låta någon ärva dig när du dör? Vet du vad som händer när det gäller arvsrätt och vad du kan påverka?

Det är lätt att tro att det som du läser i en bok eller ser på film har något att göra med verkligheten. Så är det inte när det kommer till arvsrätt. Då finns det många nitar att gå på om du bara tror på det som står i romaner och visas på film. När det gäller arvsrätt finns det strikta regler som har sina rötter förankrade i medeltiden. I Sverige är det så det fungerar. Reglerna talar om vem som har rätt till delar av arvet. Det spelar ingen roll om det finns ett testamente som säger annat. Vissa regler går inte att komma undan.

Arvsrätt är komplicerat

Tänk dig att du lever i ett förhållande där ni inte har några gemensamma barn. Ni har levt ihop i många år. Du har faktiskt ingen rätt att ärva någonting. Det är den hemska sanningen. I det här fallet behöver det nedtecknas hur ni vill att det ska vara om den ene parten avlider.

Ett dödsbo upprättas när någon dör. Där tas allt lösöre som finns i det gemensamma boet upp. Det här ska sedan fördelas mellan arvingarna. Lösöre gäller även det som kallas för egendomar. Det vill säga saker som hus, sommarstugor, båtar och bilar. Bor ni ihop utan att vara gifta är det viktigt att upprätta ett testamente.

25 Mar 2022

Välkommen

Varmt välkommen till Stockholms Begravningsbyrås Blogg om begravningar & hur du går vidare. Vi kommer lägga upp viktig information kring dödsbo, begravning, hur du som närstående kan gå vidare och annat som hör ämnet till.