Begravning - så går det till

En begravning är både ett avsked och ett sätt att hedra en människas liv. Att planera rätt typ av begravning, som kan ge vänner och familj ett vackert minne, samtidigt som man tar hänsyn till den avlidnes önskemål kan vara en stor utmaning – särskilt för den som just förlorat sin livskamrat, mor, far eller annan närstående.

Då underlättar det att planera begravningen tillsammans med en erfaren begravningsbyrå. Med deras råd och hjälp får du avlastning i en svår period, med allt från de juridiska aspekterna av dödsfallet till detaljplanering av begravningen. Du kan då tryggt lämna över de besvärligaste delarna till någon som arbetar dagligen med begravningar, samtidigt som du själv naturligtvis är delaktig i processen i den utsträckning du väljer själv.

Saker att fundera över

Det vi först kommer att diskutera om du väljer oss som begravningsbyrå i Stockholm är begravningsceremonin; tid och plats för begravningen, officiant (präst, borgerlig, annan), sång och musik, samt minnesstund. Du behöver också välja kista för ceremonin.

Vi erbjuder kistor i alla prisklasser, från kistor i obehandlad furu som kompletteras med bårtäcke, till mer påkostade modeller i massiv ek. Hos oss kan du även välja mellan många olika begravningsbuketter och -kransar, samt andra kistdekorationer.

Vi behöver också veta mer om dina och den avlidnes önskemål vad gäller gravplatsen. Ska det vara en traditionell jordbegravning eller en kremationsbegravning? En gravplats och en gravsten (eller inskription på befintlig sten) måste också väljas ut. Dessutom hjälper vi dig att ta fram en lämplig dödsannons.

För att förenkla för dig som kund erbjuder vi ett flertal olika paket beroende på vilken typ av begravning som önskas. En begravning utan begravningsakt kostar av förklarliga skäl minst. När en ceremoni ingår spelar det ingen roll om du väljer borgerlig eller kyrklig begravning, oavsett om det gäller jordbegravning eller kremationsbegravning. Då är det istället dina val som styr och vi har gjort processen så enkel som möjligt.

Som kund hos oss får du alltid skriftlig dokumentation, med specificerade prisuppgifter och framförallt fasta priser på våra tjänster.

Vad kostar en begravning i Stockholm?

Oavsett vilken begravningsbyrå i Stockholm du väljer, har den avlidne redan betalat en del kostnader via skattsedeln. I den obligatoriska begravningsavgiften som betalas av alla ingår en lokal för förvaring av kista i väntan på begravningen, transport av kista från bisättningslokal till ceremonilokal samt lokalen för ceremonin. Slutligen ingår även transport till krematorium och grav inom förvaltningsområdet.

Några kostnader är svåra att påverka, exempelvis de servicetjänster som måste utföras i samband med en begravning. Däremot får du som anhörig möjlighet att styra kostnader för minnesstundens omfattning, val av kista/urna, annonsens storlek, blomsterarrangemang, tryckta program, musiker/solister m.m.

Våra begravningar kostar mellan 8 750 kronor och 24 475 kronor. Särskilda önskemål som till exempel musiker kostar extra. Utöver detta hjälper vi även gärna till med bouppteckningen, till normalpriset 5 950 kronor.

Välkommen

Varmt välkommen till Stockholms Begravningsbyrås Blogg om begravningar & hur du går vidare. Vi kommer lägga upp viktig information kring dödsbo, begravning, hur du som närstående kan gå vidare och annat som hör ämnet till.