Ordna mottagningen hemma efter begravningen

Vill man ordna en fin mottagning för att tillsammans minnas sin avlidne vän eller släkting, kan man arrangera en sådan i samarbete med begravningsbyrån. Oftast sker då mottagningen i anslutning tillkyrkan, i församlingslokalen. Många begravningsmottagningar sker på detta sätt, men en mottagning kan så klart ske på precis det sätt de efterlevande önskar. Allt handlar om hur man tillsammans vill minnas den avlidne och hur man vill att mottagningen ska gå till.

En variant som är relativt vanlig är att man möts i hemmiljö, antingen i den avlidnes hem eller hos en släkting, ett barn till exempel. Om den döde har en make eller maka i livet brukar mottagningen hållas i bostaden där de båda bott. Att befinna sig i den miljö där den avlidne bott gör att minnet blir levande och att personen fortfarande känns nära, en känsla som tyvärr har en tendens att försvinna i en församlingslokal.

Hyra bord, stolar och porslin

Att arrangera en mottagning för fler än den närmaste familjen kräver en del logistik, men att kunna bjuda in vänner och mer avlägsna släktingar gör ändå mottagningen till ett fint avsked och bidrar till att stunden verkligen högtidlighålls. Finns inte bord och stolar så det räcker är det enkelt att hyra in detta från ett uthyrningsföretag, som både levererar möblerna innan mottagningen och hämtar dem efteråt. Att hyra uppfällbara bord och stolar gör det lätt och smidigt att duka upp mat och dryck och skapar dessutom sittplatser åt alla gäster.

Även glas och porslin går utmärkt att hyra från ett uthyrningsföretag. En begravningsmottagning ska vara en respektabel tillställning och att äta på papptallrikar känns för trist. Genom att hyra tallrikar av riktigt porslin och ordentliga, vackra glas till dryckerna visar man respekt för situationen.

Catering av mat och dryck

Att stå och laga mat är ingenting man vill syssla med när man ska begrava en närstående, och det behöver man verkligen inte göra heller. Maten är egentligen av underordnad betydelse i förhållande till minnesbilder, tal och så vidare, men det är klart att det alltid är trevligt att kunna bjuda på något gott.

Plockmat eller en buffé från en cateringfirma är utmärkt för en begravningsmottagning. Alla tar så mycket mat de har lust med, och ett gående bord gör att stämningen lättas upp och att alla får chans att tala med varandra. Med hyrda bord och stolar kan man skapa sittplatser i alla rum i bostaden, vilket gör det lätt för gästerna.

Kontakta ett uthyrningsföretag

Att arrangera en begravning är ett sorgesamt arbete, men för den som orkar kan en personlig mottagning i hemmiljö ändå göra avskedet till ett ljust och fint minne. Genom att hyra in möbler och porslin till mottagningen blir förberedelserna betydligt enklare.

Vill du hyra bord, stolar, porslin och glas till begravningsmottagningen kan du kontakta en uthyrningsfirma och berätta hur många ni beräknas bli, så anpassar de beställningen efter det. Möbler, porslin och glas levereras på utsatt tid och kan hämtas direkt efter mottagningen eller dagen efter. Möblerna är hopfällbara, vilket gör att de kan ställas undan direkt när de inte behövs längre.

29 Jan 2019

Välkommen

Varmt välkommen till Stockholms Begravningsbyrås Blogg om begravningar & hur du går vidare. Vi kommer lägga upp viktig information kring dödsbo, begravning, hur du som närstående kan gå vidare och annat som hör ämnet till.