Hur tar man sig till och från begravningen?

Att gå på en begravning innebär att man kommer att drabbas av en stor sorg. För många innebär det en chock att möta så starka känslor hos sig själv - och hos andra. Det spelar ingen roll hur mycket man stålsätter sig; känslorna kan tränga fram även genom den starkaste järnmasken. Det måste de också få göra. Genom gråt och förtvivlan så läker man; det finns inget fult i att våga visa sig sårbar - oavsett kön och oavsett ålder. Att stoisk stå och nästan spricka enbart av rädsla för att låta en mask spricka är verkligen ingen rekommendation.

De känslor som kommer är starka och de kan sitta i länge. Det bör man som anhörig vara medveten om. Därför blir också transporten till och från en begravning en viktig - men väldigt bortglömd - fråga. Är du i rätt skick för att sätta dig bakom ratten - är de andra i sällskapet det?

Vi skulle säga att man i många fall inte är det och vi skulle därför komma med att alternativt förslag: vad sägs om att hyra en buss som kör till begravningen i Stockholm och därefter kör sällskapet till den plats där ni ska hålla begravningsfikat eller middagen?

Hyra buss ger en känsla av samhörighet

Om man väljer en samlingspunkt, fattar ett beslut om att hyra buss - och kanske låter dödsboet står för kostnaden - och sedan samlar alla gästerna för en gemensam avresa så handlar det inte enbart om att säkert ta sig från punkt A till punkt B. Det handlar lika mycket om gemenskap och samhörighet.

Hur ofta kan man träffas som släkt och hur ofta får man en chans att sitta tillsammans som i en buss? Det går även att hålla tal om den avlidne i mikrofonen, det går att visa bilder på tv:n och det går att göra bussresan till en del av minnesstunden. Varför inte? Istället för att alla stressar på varsitt håll så kan man hyra en buss och åka gemensamt i en resa som manar till eftertanke, lugn och minnen.

Det är säkert, det är inte speciellt dyrt och det är även ett miljövänligt alternativ. Efter begravningen så kan man åka vidare till den plats där man äter mat eller fikar och ytterligare hedra den avlidne tillsammans.

Förbered bussbolaget innan

Om ni skulle välja att hyra buss så är det också viktigt att ni dels gör detta i god tid innan. Det ger dels ett bättre pris och säkerställer samtidigt det viktigaste - att ni de facto får en buss, och att denna är av rätt storlek.

Vi skulle dock även vilja tipsa om att ni meddelar att det gäller en begravning till bussbolaget. De kan på så sätt också förbereda chauffören och be honom att klä sig i svart kostym, eller någon annan lämplig klädsel för uppdraget.

Här kan du hyra buss: https://www.hyrabussstockholm.se.

12 Sep 2018

Välkommen

Varmt välkommen till Stockholms Begravningsbyrås Blogg om begravningar & hur du går vidare. Vi kommer lägga upp viktig information kring dödsbo, begravning, hur du som närstående kan gå vidare och annat som hör ämnet till.