Hur tänker ni vid begravningen?

En begravning innebär det slutgiltiga farvälet man säger till en avliden person. Av naturliga skäl så innebär detta avsked en gigantisk känslostorm där gästerna får en chans att säga några ord, sjunga och sörja tillsammans. Det vanliga är att man tar hjälp vid en begravning och låter en begravningsbyrå organisera allting som hör till. Kyrkolokal, kista, blommor, fika efteråt, dödsannons, gravsten - allt som familjen och de närmaste önskar brukar vara möjligt att ordna för den begravningsbyrå man anlitar.

Det många inte tänker på är dock det som sker efteråt och vad som händer då allt begravningskaffe är urdrucket. Möts man upp hos någon eller åker alla hem till sitt igen? Många väljer att fortsätta umgås och detta av den enkla anledningen att man sällan får en chans att träffa alla sin släkt och sina vänner. Låt vara att det är en vid en tid av sorg - mend et är även en tid för att minnas och hedra den avlidne. Vi ska titta närmare på ett alternativ som kan vara gångbart vid detta tillfälle - nämligen catering.

I och med att allt fokus kommer att ligga på sorgearbete så finns det sällan vare sig ork, lust eller tid för att laga mat. Det gör att catering är ett bra alternativ, på samma sätt som en begravningsbyrå var det vid själva begravningen. Där deras jobb avslutas så tar en cateringfirma vid och slutför kvällen enligt de önskemål man kommit överens om. Det senare är viktig.

Catering handlar om öppen kommunikation

Det viktiga är att hitta ett företag inom catering som är lyhörda. I Stockholm - där det finns ett väldigt stort urval inom catering - så bör man vara extra noggrann gällande detta. Du vill, kort sagt, inte ha någon partystämning då du beställer catering till en sammanträff i samband med en begravning. Mat, dryck och personal ska passa ändamålet.

Gällande personalen så kanske ni kan komma överens om klädsel samt vilka förhållningsregler som gäller. Att de klär sig i svart kan vara att föredra då de samtidigt visar vördnad och respekt för den avlidne och för alla gästers inneboende sorg.

Maten behöver, enligt oss, inte vara mer än exempelvis snittar (eller någonting annat lättsmält). Ingen har någon vidare matlust i samband med en begravning och detsamma gäller drycken. Det kanske inte är någon god idé att erbjuda alltför mycket alkohol så många kan se detta som en tröst och titta lite väl djupt i flaskan. Lite vin och några öl, det brukar räcka.

Tiden är också en faktor. När vill ni ha maten serverad och på vilket sätt? Behövs det personal eller går det bara att lämna över maten så att alla gäster kan förse sig själva? Det viktiga är att man är öppen med sin kommunikation. Catering är en tjänst som finns för kunderna ochs om hela tiden utgår efter deras specifika önskemål. De flesta företag inom catering är flexibla och anpassningsbara beroende på vilken situation de anlitats för. Det kan vara ett bröllop, en större fest eller, som i det här fallet, en begravning. Läs mer om catering här.

15 Mar 2018

Välkommen

Varmt välkommen till Stockholms Begravningsbyrås Blogg om begravningar & hur du går vidare. Vi kommer lägga upp viktig information kring dödsbo, begravning, hur du som närstående kan gå vidare och annat som hör ämnet till.