Hur klär man sig vid en begravning?

Att ta det sista farvälet av en närstående är bland det tuffaste man kan göra. Begravningen innehåller stora känslor - och den ska så också göra - och det är då man som anhöriga och bekant till den avlidne får säga hejdå. Det ska göras med respekt och vördnad.

Frågan om klädsel blir naturlig i samband med detta. Kan man klä sig som man behagar eller finns det speciella koder att förhålla sig till? Det vi kan säga är att kraven kommit att bli lite mjukare i kanterna. Står det ingenting särskilt i inbjudan gällande klädseln så kan man - inom vissa ramar - klä sig som man vill. Ramar som ser ut som följer:

Skräddarsy en kostym inför begravningen

Först och främst: mörka färger är alltid att föredra. Om det inte står utförligt att klädseln ska vara ljus - ett allt vanligare önskemål hos anhöriga - så ska mörkare färger bäras av både män och kvinnor. En huvudregel och ett ledord att följa är stillhet. En begravning är inte rätt tid för att göra något typ av modestatement. Håll det lugnt, stillsamt och visa vördnad både för den avlidne och de anhöriga.

Står det ljus klädsel på inbjudan så handlar det om ljusare toner - beige, ljusrosa, ljusblått - och inte om någon helvit dress. En sådan blir för iögonfallande. Detsamma gäller mer skrikiga färger som knallgult och chockrosa. Använd det sunda förnuftet.

Vi tänkte gå igenom hur en man och en kvinna samt barn ska klä sig vid en begravning.

  • Mannen: Kostym ska alltid bäras vid en begravning (om, som sagt, ingenting annat står skrivet). Äger du ingen sådan så är det dags att göra en investering. Ett tips är att du besöker en skräddare och skaffar dig en skräddarsydd kostym. En skräddarsydd kostym kan användas även vid andra, mer festliga tillfällen än en begravning och en sådan har klara fördelar sett till alternativet att köpa en kostym i butik. En skräddarsydd kostym sys upp med din - endast din - kropp och fysik som mall och det ger dels bättre passform och dels också en längre hållbarhet.

Färgen ska vara mörk - inte nödvändigtvis svart - och diskret i eventuella mönster. Du ska inte gå på en begravning i en kritstrecksrandig kostym - skräddarsydd eller inte. Till kostymen ska du ha på dig en vit skjorta och en enfärgad slips - den behöver inte, som många tror, vara svart. Skorna ska däremot vara svarta. Här kan du införskaffa en skräddarsydd kostym.

Så klär du dig som kvinna vid en begravning

  • Kvinna: För en kvinna finns lite mer valfrihet än för en man då det kommer till klädseln. Primärt gäller det tre stycken plagg - kjol, klänning eller långbyxor - och alla dessa tre har några oskrivna regler. Färgen har vi gått igenom: står ingenting annat så håll kläderna mörka. Väljer du som kvinna kjol så är en tumregel att den ska ha en längd som täcker dina knäskålar.

    Vill du ha klänning så ska du vara aktsam på urringningen och att den inte sitter för tight. Både kjol och klänning bör kompletteras med strumpbyxor - på en begravning går man inte barbent (oavsett hur varmt det är ute). Detsamma gäller armarna: se till att alltid ha en jacka om din klänning - eller blusen du använder till kjolen - saknar ärmar. Långbyxor ska vara eleganta. Jeans är ingen bra klädsel vid en begravning - svarta eller ej.

  • För barn under femton år så räcker det med finkläder. Dessa behöver inte vara svarta. Tänk dock på att undvika t-shirts och stora tryck på kläderna. En fin skjorta eller en klänning i någon neutral färg räcker.
23 May 2018

Välkommen

Varmt välkommen till Stockholms Begravningsbyrås Blogg om begravningar & hur du går vidare. Vi kommer lägga upp viktig information kring dödsbo, begravning, hur du som närstående kan gå vidare och annat som hör ämnet till.